Rozhlasový pořad „Zdravíčko doktore!“

Poslechněte si pořad „Zdravíčko doktore“ s doktorem Petrem Ryšávkou o produktech Favea.

Část 1Část 2Část 3Část 4Část 5Část 6

 

RNDr. Petr Ryšávka

Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor genetika a molekulární biologie. Po dokončení studia a obhájení rigorózní práce získal na Masarykově univerzitě titul RNDr. Pracoval ve společnosti Bioveta na pozici technolog výroby bakteriálních přípravků, vedoucí oddělení bakteriálních přípravků a zástupce výrobního ředitele, kde zodpovídal za výrobu a vývoj bakteriálních vakcín. Současně se intenzivně věnoval problematice využití mikrobiálních lyzátů pro podporu imunitního systému u lidí.

V roce 2008 z Biovety odešel a ve spolupráci se společností Favea založil firmu Pharmaceutical Biotechnology s.r.o., která se úzce profilovala na vývoj probiotik a nových preparátů určených k podpoře imunitního systému. Pod jeho vedením byla vyvinuta nová generace probiotik, označovaných jako biofilmová probiotika. Tento unikátní vynález chráněný patentem představuje světovou revoluci v oblasti probiotik. Biofilmová probiotika vyvinutá v České republice jako jediná na světě přináší pacientům řadu klíčových benefitů ve srovnání se stávajícími probiotiky. Jejich struktura kopíruje stav přátelských střevních bakterií v lidském těle a představuje tak nejpřirozenější formu probiotik.

Současně vyvinul nové formy dámských vložek s probiotiky a aktivním kyslíkem, které reprezentují zcela novou dimenzi v oblasti dámské intimní hygieny. Tyto vložky dodávají na intimní partie stabilizované přátelské kultury, které napomáhají předcházet vaginálním zánětům a zejména mykózám. Vyvinutý produkt byl oceněn cenou Volba spotřebitele roku 2012 jako nejlepší novinka. Vložky s aktivním kyslíkem mají naopak úžasný šetrný desinfekční účinek a současně výrazně eliminují nepříjemný zápach.

Jako první v České republice a druhý v rámci celé Evropy uvedl na trh orální probiotika- přátelské bakterie pro dutinu ústní, které cíleně potlačují vznik infekcí v dutině ústní a středouší.

Aktivně přednáší na farmaceutických a lékařských kongresech, kde se zaměřuje především na vliv střevní mikroflóry na zdraví člověka.

Je autorem patentu na biofilmová probiotika a celé řady užitných vzorů.

Je členem rady Admirevet (Centrum výzkumu Veterinárního ústavu v Brně), členem Rady Centra materiálového výzkumu na FCH VUT v Brně a konzultantem pro transfer technologií v Centru mezinárodního klinického výzkumu v rámci Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.