Cestování – jak nebýt na dovolené zaskočen?

Začíná léto a s ním i období největšího cestování v roce. Ať už cestujete sami, s dětmi, partnerem nebo rodiči, autem, letadlem, vlakem nebo pěšky, do hor nebo za sluncem a koupáním, stravujete se z vlastních nakoupených zásob nebo ochutnáváte jídla v běžných nebo exotických restauracích, vždy nesmíte zapomínat na zadní kolečka. Kolika z nás už pokazila dovolenou nějaká elementární infekce.

V dnešní době, kdy je možné navštívit jakékoliv místo na světě, bychom s sebou měli mít kromě základního cestovního vybavení také pořádnou lékárničku. Moderní člověk 21. století by se ovšem neměl spoléhat při cestování pouze na osvědčené prostředky proti bolestem hlavy a proti průjmu. Tím, že jste se začetli do tohoto článku, dáváte najevo, že vám Vaše zdraví není lhostejné, chcete o sebe pečovat a chcete se o Vašem zdraví a moderních doplňcích stravy dozvědět co nejvíce. Právě pro vás jsme připravili seznámení s ideálními pomocníky při cestování.

Kromě klasických léků, které pravidelně užíváte, by ve vaší cestovatelské lékárničce neměl chybět přípravek sloužící především pro rychlou a bezpečnou pomoc při průjmu CitroCarb White.

Čím je tento produkt na českém trhu výjimečný?

První zmínky o použití dřevěného uhlí jako adsorbentu (účinné látky proti průjmu) se datují z počátku 18. století. Známá je historka lékaře Tovera, který před užaslými členy francouzské akademie požil letální dávku strychninu a současně dostatečnou dávku dřevěného uhlí. Přežil bez újmy. Od té doby se používá jak dřevěné, tak živočišné aktivované uhlí k detoxifikaci organismu, ale hlavně při řešení otrav léčivy, či toxiny mikrobiálního metabolismu. Dřevěné a aktivované uhlí je levné, netoxické, ale přece jen u mnoha látek nedává očekávaný efekt (působí krátce). Je známo, že dřevěné a aktivované uhlí neadsorbuje alkoholy, minerální kyseliny a louhy, kyselinu boritou, železo. Dalšími nevýhodami jsou nevolnost, zvracení a nebezpečí pulmonální aspirace. Zvracení se objevuje asi v 15% případů. U některých látek podané uhlí ovlivňuje enterohepatální oběh a paradoxně zhoršuje stavy po otravě.
(Literatura: Medical Toxicology, třetí vydání, Richard C. Dart, 2004)

Doba pokročila a na trhu se nabízejí podstatně modernější produkty. Jedním z nich je právě CitroCarb White. Obsahuje moderní adsorbent s mohutnou tlumící a adsorpční silou. Nástup účinku má podobně jako aktivované uhlí velmi rychlý, ale doba jeho účinku je podstatně delší. Nyní je schválen i pro děti od 3 let. Je naprosto netoxický. Navíc nešpiní, nezpůsobuje zácpu, nesnižuje účinek antibiotik a vitamínů.