Cestování – jak nebýt na dovolené zaskočen?

Začíná léto a s ním i období největšího cestování v roce. Ať už cestujete sami, s dětmi, partnerem nebo rodiči, autem, letadlem, vlakem nebo pěšky, do hor nebo za sluncem a koupáním, stravujete se z vlastních nakoupených zásob nebo ochutnáváte jídla v běžných nebo exotických restauracích, vždy nesmíte zapomínat na zadní kolečka. Kolika z nás už pokazila dovolenou nějaká elementární infekce.

V dnešní době, kdy je možné navštívit jakékoliv místo na světě, bychom s sebou měli mít kromě základního cestovního vybavení také pořádnou lékárničku. Moderní člověk 21. století by se ovšem neměl spoléhat při cestování pouze na osvědčené prostředky proti bolestem hlavy a proti průjmu. Tím, že jste se začetli do tohoto článku, dáváte najevo, že vám Vaše zdraví není lhostejné, chcete o sebe pečovat a chcete se o Vašem zdraví a moderních doplňcích stravy dozvědět co nejvíce. Právě pro vás jsme připravili seznámení s ideálními pomocníky při cestování.

Kromě klasických léků, které pravidelně užíváte, by ve vaší cestovatelské lékárničce neměl chybět přípravek sloužící především pro rychlou a bezpečnou pomoc při zažívacím dyskomfortu  CitroCarb White – bílé uhlí.

Čím je tento produkt na českém trhu výjimečný?

První zmínky o použití dřevěného uhlí jako adsorbentu (účinné látky proti průjmu) se datují z počátku 18. století. Známá je historka lékaře Tovera, který před užaslými členy francouzské akademie požil letální dávku strychninu a současně dostatečnou dávku dřevěného uhlí. Přežil bez újmy. Od té doby se používá jak dřevěné, tak živočišné aktivované uhlí k detoxikaci organismu, ale hlavně při řešení otrav léčivy, či toxiny mikrobiálního metabolismu. Dřevěné a aktivované uhlí je levné, netoxické, ale přece jen u mnoha látek nedává očekávaný efekt (působí krátce). Je známo, že dřevěné a aktivované uhlí neadsorbuje alkoholy, minerální kyseliny a louhy, kyselinu boritou, železo. Dalšími nevýhodami jsou nevolnost, zvracení a nebezpečí pulmonální aspirace. Zvracení se objevuje asi v 15% případů. U některých látek podané uhlí ovlivňuje enterohepatální oběh a paradoxně zhoršuje stavy po otravě.
(Literatura: Medical Toxicology, třetí vydání, Richard C. Dart, 2004)

Doba pokročila a na trhu se nabízejí podstatně modernější produkty. Jedním z nich je právě CitroCarb White. Obsahuje moderní adsorbent. Nástup účinku má podobně jako aktivované uhlí velmi rychlý, ale doba jeho účinku je podstatně delší. Navíc nešpiní, nezpůsobuje zácpu, nesnižuje účinek antibiotik a vitamínů.