Krásné a zdravé opálení s řasou Dunaliella salina

PROKAROTEN – doplněk stravy pro krásné a zdravé opálení s řasou Dunaliella salina

Ochrana proti nadměrným účinkům UV složky slunečního záření je důležitá pro všechny organismy žijící na povrchu planety. V rostlinné říši byla již záhy vyřešena  u řas  vytvrářením a akumulací červených lipofilních barviv zvaných karotenoidy (α- karoten,β- karoten,β- kryptoxanthin,lutein, zeaxanthin,astaxanthin a lykopen).

Výborný systém ochrany před agresivnější složkou modrého záření označovanou jako UVA mají mikrořasy žijící v extémních podmínkách, jako např. dunaliela slanomilná, Dunaliella salinarostoucích ve velkých slaných jezerech oblasti Whyalla v jižní Austrálii. např. Lake Hillier . D. salinase optimálně množí  i při extrémních podmínkách , tj. koncentraci chloridu sodného 1.5–3.0 Mol NaCl,  což je asi 3-6 x slanější než mořská voda!

V takovémto prostředí reagují řasy na zvýšení slunečního záření přechodem ze zelené fáze do ochranné fáze červené s vysokým obsahem karotenoidů a to jim pomáhá přežít.

Podobně se chová sladkovodní mikrořasa Haematococcus pluvialis(hematokok jezerní), která se může vyskytovat i v braktických vodách při ústí řek do moře. Ta při větším ozáření vytváří astaxanthin, který je pro ni prokazatelně nejsilnějším antioxidantem ze skupiny červených lipofilních barviv (a je též řádově účinnějším antioxidantem než vitamín C i vitamín E) .

Obsahové látky obou řas se používají v produktech pro udržení krásného vzhledu pokožky, protože bylo zjištěno, že astaxanthin a další karotenoidy vykazují významný fotoprotektivní účinek a viditelně redukují změny indukované UVA zářením. Tento výsledek naznačuje, že podávání těchto karotenoidních barviv může minimalizovat účinky UVA záření, jako je např. zvrásnění pokožky či rozvoj stařeckých pigmentových skvrn na pleti. Naopak pomáhá zlepšit pružnost a strukturu povrchu pokožky.

Hlavní barevný základ mikrořas se skládá z uvedených karotenoidů a používají se též jako potravinářská barviva.  Ovšem kromě barevných pigmentů obsahují řasy oleje, tuky, fytosteroly a další přírodní látky s biologickou aktivitou přirozeně se vyskytující ve výchozím materiálu. U dunaliely slanomilné je také prospěšné stopové množství organicky vázaného jódu.

Přípravek Prokaroten obsahuje vyváženou kombinaci látek, která je vhodná pro adaptaci na fyziologicky zdravé, neproblémové a včasné opálení.

Obsahuje antioxidanty pro zdravý životní styl při vystavení pokožky a vlasů slunečnímu záření.

Astaxanthin je přírodním karotenoidem, který má stimulující vlastnosti.

Vitamín A přispívá k udržení zdravého stavu pokožky a normálního stavu zraku, spolu se selenem pak přispívá ke správné funkci imunitního systému.

Vitamín E a selen přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Biotin přispívá k udržení zdravého stavu pokožky a spolu se selenem pak také k udržení zdravého stavu vlasů. Selen navíc přispívá i k udržení zdravého stavu nehtů.

 

Nyní v našem eshopu v akci 2+1 ZDARMA

 

Doporučené dávkování a upozornění pro užívání: 1 tobolka denně, nejlépe mezi jídlem, zapít větší dávkou tekutiny.

Vhodné je 1-2 měsíční užívání před očekávanou expozicí slunečnímu záření a během něj.