Použití probiotik při atopické dermatitidě

V reportáži televize NOVA hovoří v dermatologické ambulanci MUDr. Lucia Mansfeldová o využití probiotik při atopické dermatitidě nejen u dětí. Na celou reportáž se můžete podívat ZDE.

 

Jarní počasí. Bývá sice krásné, ale alergiky dokáže pořádně potrápit. My se dnes zaměříme na atopický ekzém, který s tím souvisí.

V dětské dermatologické ambulanci je s námi paní doktorka Lucie Mansfeldová.

Redaktor: Pojďme se podívat na úvod, s jakými problémy se na Vás obracejí maminky, s čím trpí jejich děti?

MUDr. Mansfeldová: Naší dětští pacienti mají celou řadu kožních problémů. Léčíme onemocnění nehtů, vlasů, kůže u dětiček. Nejčastěji samozřejmě kontrolujeme znaménka a taky hemangiomy, které jsou časté v dětském věku. Potom je to celá řada infekčních onemocnění, impetigo a určitě nejčastěji se potýkáme s atopickým ekzémem.

(jde o neinfekční onemocnění, které je zánětlivé, chronické a především svědivé)

Redaktor: Jak atopický ekzém vlastně vzniká? Co se musí stát, aby člověk takové onemocnění měl?

MUDr. Mansfeldová: Je tam genetická predispozice, takže se ptáme rodičů, jestli nemají buď ekzémy, nebo alergie. Potom samozřejmě životní prostředí hraje velkou roli, v městech, kde je víc smogu a nečistot. U dětí se tedy vyskytuje velmi často, je to 15-30 %, takže skoro každé 3. až 5. dítě má nějakou formu ekzému. Co je důležité zmínit, je to disfunkce kůže – kožní bariéry, kdy je kůže výrazněji suchá. To znamená, že jsou větší ztráty vody, jsou tam mikro trhlinky, přes které se mohou dostat alergeny, imitační látky, prach, které potom způsobují vznik toho ekzému.

Redaktor: Jak moc je závažné je to onemocnění a je také cesta, pokud se zachytí včas, že se ho můžou miminka zbavit?

MUDr. Mansfeldová: Určitě je velmi důležitá ta včasná léčba. U dětí to začíná kolem 3. měsíce. V první řadě se snažíme ošetřovat povrch kůže. To znamená používat zvláčňující prostředky. Další důležitý faktory jsou speciální starost o kůži. Volit bavlnění oblečení, snažit se žít v neprašném prostředí. Bohužel i některá zvířátka a epitely od zvířat mohou způsobit alergie, na to také myslet.

Důležitá je také výživa. U dětí bychom se měli dát pozor na velké množství citrusů, ořechů a také čokolády. Svědivost vyvolaná ekzémem může miminkům narušovat spánek a nemusí přibývat na váze.

Redaktor: Mluvíte teď o alergiích, je to celé propojené. Takže vlastně ten, kdo má atopický ekzém, může mít i jiné alergie a opačně?

MUDr. Mansfeldová: Ano, je to propojené a také atopický ekzém může vznikat dříve. Jak jsme říkali kolem 3. měsíce a když se neléčí a přechází do horšího stádia, může poté následně způsobovat vznik dalších alergií. Později kolem 7. roku i astma, které je velmi závažným onemocněním. Většinou říkáme: Když děti mají do jednoho roku těžký průběh, mají opravdu od 3. měsíce výrazné postižení kůže, mnoho ložisek, tak většinou to může přejít bohužel i do dospělého věku. Jinak z toho naštěstí vyrůstají kolem 5., 7. roku, ale jsou i ekzémy, které se mohou spustit v pozdějším věku.

Redaktor: Mluvila jste o léčbě. Jsou to masti, léky. Jaké další věci tomu ještě mohou pomoci?

MUDr. Mansfeldová: Můžeme to ovlivnit tak, že přidáme probiotika do stravy, protože se ví, že osídlení střeva, střevní mikrobiom velmi souvisí i s osídlením kůže, kožním mikrobiomem a dokonce i s psychikou. Říkáme tomu osa – střeva, kůže, mozek a tyto tři věci jsou propojené.

Probiotika jsou prospěšné organismy, které se běžně nacházejí v našem těle a které zabraňují vstupu škodlivých mikrobů. Důležitý je pak druh Lactobacillus Paracasei.

Redaktor: V jakých formách vlastně můžeme probiotika používat?

MUDr. Mansfeldová: Doporučujeme používat probiotika přímo. Jsou různé potravinové doplňky s obsahem probiotik a je velmi dobré, aby tam bylo správné složení. Zejména potřebujeme, aby tam byly Lactobacily a Bifidobakterie, které musí být ve správném složení a množství. Přímo u atopického ekzému je výhodou Lactobacillus Paracasei, který jednak zabrání třeba vzniku toho ekzému, takže se i doporučuje u těhotných a kojících maminek. Pokud někdo už ekzém má, může zmírnit formu, aby ten průběh nebyl těžký. U malých dětí spíš volíme probiotikum ve formě prášku – jsou to sáčky, které můžeme vysypat do nápoje, jogurtu, přesnídávky, takže pro děti pak není problém to sníst.

U dospělých je to pak ve formě kapslí nebo cucavých tablet.

Dnes jsme probírali především dětské onemocnění, ale jak jste od paní doktorky slyšeli, může postihnout i nás, dospěláky.

A jako vždy, základem je včasná diagnóza.

Tak ať se Vám daří a někdy příště, ve Snídani s Novou.